Babyfoon hacken: zo voorkom je ongewenste gluurders

Babyfoon hacken header

Zodra je je kindje in je armen sluit, weet je: ik wil mijn kleintje voor altijd beschermen! Natuurlijk mag niemand zomaar aan jouw baby zitten, ook digitaal niet. In dit blog leggen we alles uit over het fenomeen ‘babyfoon hacken’, en belangrijker nog: hoe je kunt voorkomen dat je babyfoon gehackt wordt.

Waarom zou iemand een babyfoon hacken?

Wat kan er eigenlijk gebeuren als iemand je babyfoon hackt? En waarom zou iemand zoiets doen? Er zijn een aantal redenen te bedenken:

  • Gluren bij de ‘buren’: sommige hackers zien babyfoons als een soort reality tv: ze willen ‘gewoon’ een kijkje nemen in het leven van een gezin.
  • Voorbereiden op een inbraakpoging: inbrekers kunnen een babyfoon hacken om te zien of je thuis bent of om te ontdekken wat jullie dagelijkse leefpatroon is. Zo kunnen ze op afstand bepalen wat de beste tijd is om in te breken.
  • Laten schrikken: hackers kunnen de terugspreekfunctie gebruiken om je te laten schrikken.

Is mijn babyfoon goed beveiligd?

Babyfoons maken gebruik van verschillende typen verbindingen. De ene soort verbinding is beter beveiligd tegen hacken dan de andere.

Verbinding van babyfoons zonder camera

Babyfoons zonder camera zijn doorgaans onder te verdelen in:

DECT-babyfoons
DECT-babyfoons maken gebruik van een digitale, versleutelde verbinding waarover het signaal wordt verstuurd tussen de ouder-unit en baby-unit. Zo weet je zeker dat er niemand mee kan luisteren.

PMR-babyfoons
PMR-babyfoons gebruiken dezelfde techniek als walkie talkies. Je stemt de ouder-unit en de baby-unit af op hetzelfde kanaal et voilà: je kunt elkaar horen. Het nadeel van zo’n analoge verbinding is dat iemand anders óók op dit kanaal kan afstemmen en daardoor mee kan luisteren. Dit kan onbewust zijn (bijvoorbeeld de buurman die eenzelfde soort babyfoon heeft), maar ook bewust door iemand met slechte intenties.

Verbinding van babyfoons met camera

Babyfoons met een camera zijn er met verschillende soorten verbindingen, grofweg te onderscheiden in twee categorieën:

FHSS-babyfoons
Er zijn ook babyfoons met camera die gebruik maken van een digitale verbinding. Waar DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) alleen bruikbaar is om geluidssignalen mee te versturen, kun je FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum) gebruiken om zowel geluid als beeld te versturen. Het is een beveiligde verbinding die in een breed spectrum voortdurend en automatisch van kanaal en frequentie verspringt, waardoor het lastig is om te deze verbinding hacken.

Wifi-babyfoons
Een babyfoon kan op twee manieren gebruikmaken van wifi:

  • Wifi gebruiken om de ouder-unit en baby-unit met elkaar verbinden. De internetrouter fungeert als knooppunt in de onderlinge communicatie, maar de beelden worden niet verzonden naar het internet. Zolang je thuisnetwerk goed beveiligd is, is de kans op babyfoon hacken klein.
  • De camera via wifi met het internet verbinden, zodat je het camerabeeld via een app kunt bekijken. Dit kan leiden tot een iets verhoogd risico: als iemand jouw wachtwoord kent, kan hij inloggen op de app en zo de babyfoon hacken.

Hoe kan je voorkomen dat je babyfoon gehackt wordt?

Er zijn een aantal simpele stappen die je kunt zetten om je (wifi-)babyfoon te beschermen tegen hackers.

  • Wijzig het standaard wachtwoord van de babyfoon. Als je je babyfoon installeert, verander dan direct het standaard fabriekswachtwoord in een sterk, moeilijk te raden wachtwoord.
  • Beveilig je wifi-netwerk. Pas het standaard wachtwoord en de naam van je wifi-netwerk aan, en kies voor WPA2+ encryptie.
  • Zet een firewall op tussen je internetverbinding en je apparaten, zodat anderen niet zomaar toegang tot je apparaten kunnen krijgen.
  • Let bij de aanschaf op de veiligheid. Fabrikanten van betrouwbare babyfoons omschrijven vaak precies wat zij doen op het gebied van privacy en digitale veiligheid. Lees je in voordat je een babyfoon aanschaft.
  • Update de software regelmatig. Check eens in de zoveel tijd of er nieuwe software beschikbaar is voor jouw babyfoon, en installeer deze wanneer dat zo is. Zo voorkom je dat eventuele beveiligingslekken in de software blijven zitten.
  • Gebruik je je babyfoon niet, zet ‘m dan uit. Als een apparaat niet (voortdurend) aan staat, is het namelijk veel lastiger om ‘m te hacken.
top