Is er een baby op komst? Dan wil je waarschijnlijk een babyfoon kopen om je kleine spruit straks goed in de gaten te kunnen houden. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een babyfoon? Wij geven je graag advies.
LEESTIP Snel antwoord op je vraag? Vind jouw perfecte babyfoon in onze babyfoon top 10.
De hamvraag: babyfoon kopen met of zonder camera
Hoe wil je je kind straks in de gaten houden? Alleen met je oren of ook met je ogen? Er zijn eigenlijk twee opties:
Babyfoon met camera
Een beeldbabyfoon heeft een microfoon én een camera. Zo kun je je kleintje niet alleen horen, maar ook zien. Je ziet de camerabeelden op de ouder-unit of via een app op je smartphone of tablet. Handig als je niet voor ieder geluidje de babykamer binnen wilt gaan.
De prijs van een babyfoon met camera ligt doorgaans iets hoger dan van een babyfoon met alleen geluid, en kan soms enkele honderden euro’s kosten. Gelukkig zijn er ook babyfoons in de lagere prijscategorieën: zo heb je al een beeldbabyfoon in huis voor een paar tientjes.
Babyfoon zonder camera
Zoek je een standaard babyfoon? Dan kun je het beste een babyfoon kopen die alleen met geluid werkt. Maakt je baby geluid, dan hoor je dat meteen. Vaak hebben audiobabyfoons ook een visuele indicator, bijvoorbeeld een aantal LED-lampjes die oplichten als er geluid wordt gedetecteerd op de kinderkamer.
Een ‘gewone’ babyfoon koop je al voor een paar tientjes, al zijn er ook duurdere varianten met meer functies.
Een eenvoudige babyfoon kost doorgaans een paar tientjes, met een gemiddelde van zo’n 50 euro. Er zijn ook hele luxe babyfoons met camera, grote beeldschermen op de ouder-unit en allerlei extra functies. Voor dit soort uitgebreide babyfoons betaal je vaak tussen de 100 en 300 euro.
De verbinding: DECT, PMR, wifi…
Je kunt ook een babyfoon kopen op basis van het type verbinding. Een babyfoon met camera werkt vaak met een FHSS-verbinding, een digitale verbinding waarmee ook beeld verstuurd kan worden. Er zijn ook wifi-babyfoons die, zoals de naam al zegt, op basis van een wifi-verbinding werken. Vaak hebben deze ook een camera.
Babyfoons zonder camera zijn grofweg onder te verdelen in DECT-babyfoons en PMR-babyfoons. DECT-babyfoons hebben een beveiligde verbinding en zijn daardoor storingsvrij, maar zenden wel wat straling uit. PMR-babyfoons werken op basis van dezelfde techniek als die van walkie talkies en hebben daardoor een groot bereik, maar ook kans op storingen. Ze zijn wel stralingsarm.
Extra functies op een babyfoon
De keuze welke babyfoon je moet kopen, kun je ook laten afhangen van de extra functies die een babyfoon heeft.
Standaard beschikt bijna iedere babyfoon over:
Een van de belangrijkste afwegingen bij het babyfoon kopen is hoeveel rekening er wordt gehouden met privacy en veiligheid. Het is natuurlijk verre van wenselijk dat iemand anders mee kan luisteren of kijken naar jouw slapende baby! Het risico op meeluisteren of meekijken is klein, maar het bestaat wel. De bekende babyfoon merken hebben dit vaak goed op orde, maar de onbekendere merken laten soms wel eens een steekje vallen. DECT-babyfoons maken gebruik van een beveiligde verbinding, waardoor er afgeluisterd kan worden. PMR-babyfoons daarentegen hebben een beduidend hoger risico op afluisteren. Babyfoons met camera en wifi-babyfoons kennen weer andere risico’s, bijvoorbeeld het gevaar van babyfoon hacken en de online opslag van persoonlijke gegevens.
Alternatieven voor een babyfoon
Wil je liever geen babyfoon kopen, dan zijn er ook alternatieven te bedenken. Zo kun je bijvoorbeeld een babyfoon-app downloaden. Met een smartphone die als camera bij je kindje staat en een smartphone waarop je de camerabeelden kunt zien, boots je eigenlijk een babyfoon na. Voordelen zijn dat dit een relatief goedkope oplossing is en dat je geen extra apparaat nodig hebt. Nadelen zijn dat je er wel een smartphone voor moet ‘inleveren’ en dat de batterijen van je smartphone snel leeg gaan.
Een andere optie is het gebruik van een IP-camera als babyfoon. Een IP-camera heeft vaak zowel beeld als geluid, zodat je je kleine spruit goed kunt horen en zien. Typische babyfoonfuncties zoals slaapliedjes of een nachtlampje ontbreken echter vaak.